Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Eννιά μύθοι της τεχνολογίας που όλοι πιστεύουν -Τελικά δεν ισχύουν

Η χρήση κινητού απαγορεύεται στα βενζινάδικα, ποτέ δεν πρέπει κανείς να στέκεται μπροστά σε φούρνο μικροκυμάτων, ενώ οι μπαταρίες πρέπει να είναι εντελώς άδειες πριν φορτιστούν. Αποτελούν μερικούς μόνο από τους μύθους γύρω από την τεχνολογία που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Η αλήθεια είναι διαφορετική. Είτε πρόκειται για λανθασμένες αντιλήψεις, είτε για δεδομένα που άλλαξαν στην πορεία χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας, κάποια από αυτά που οι περισσότεροι θεωρούν δεδομένα, ουσιαστικά δεν ισχύουν. Η Huffington Post αποφάσισε να αποδομήσει μερικούς από αυτούς τους μύθους.

Μύθος: Δεν μπορείς να βγάλεις καλές φωτογραφίες αν η φωτογραφική δεν έχει πολλά megapixel
Αλήθεια: Αν και είναι μία κοινή αντίληψη, η ποιότητα της φωτογραφίας καθορίζεται από πολλούς άλλους παράγοντες και όχι από τα megapixel. Ο φακός της μηχανής, οι αισθητήρες, η ικανότητα του «φωτογράφου» να εκμεταλλευτεί το φως και πολλοί ακόμη παράγοντες είναι εκείνοι που καθορίζουν την ποιότητα του αποτελέσματος μετά από το «κλικ».

Μύθος: Η χρήση κινητού σε βενζινάδικο είναι επικίνδυνη
Αλήθεια: Εχουν γίνει πολλές έρευνες που απορρίπτουν αυτή την πεποίθηση ότι τα κινητά μπορεί να προκαλέσουν ηλεκτρικό σπινθήρα που μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη με τις αναθυμιάσεις της βενζίνης. Θεωρητικά μπορεί να συμβεί, αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο σε φυσιολογικές συνθήκες.

Μύθος: Αν δεν αδειάζει και επαναφορτίζεται πλήρως η μπαταρία του τηλεφώνου και του κινητού, επηρεάζεται η αντοχή της
Αλήθεια: Ισχυε κάποτε, αλλά οι εξελιγμένες μπαταρίες δεν αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα. Οι περισσότερες συσκευές χρησιμοποιούν μπαταρίες λιθίου, οι οποίες μπορούν να φορτιστούν ανά πάσα στιγμή, χωρίς να απαιτούν να γίνει στο 100% τους, ή να έχουν αδειάσει πριν από αυτό.

Μύθος: Ενας μαγνήτης μπορεί να σβήσει τα δεδομένα σας
Αλήθεια: Για κάτι τέτοιο θα χρειαστεί ένας πραγματικά πολύ μεγάλος μαγνήτης, ενώ ακόμη και αυτός θα επηρεάσει μόνο μερικούς τύπους δεδομένων που έχουν αποθηκευτεί. Για παράδειγμα το USB δεν κινδυνεύει. Αντίθετα, με το σκληρό δίσκο του υπολογιστή μπορεί να υπάρχει πρόβλημα, αλλά μόνο από πραγματικά ισχυρούς μαγνήτες, όπως εκείνους που χρησιμοποιούνται σε μηχανήματα για τομογραφία.

Μύθος: Είναι κακό να στέκεσαι δίπλα στο φούρνο μικροκυμάτων
Αλήθεια: Αν και μερικές φορές μπορεί να υπάρχει διαρροή ακτινοβολίας από τη συσκευή, δεν είναι σε ποσότητα που να μπορεί να προκαλέσει βλάβη. Μάλιστα, στις προδιαγραφές των φούρνων μικροκυμάτων υπάρχουν περιορισμοί για το μέγεθος της ακτινοβολίας που μπορεί να διαρρεύσει, προκειμένου να μην υπάρχει κίνδυνος.

Μύθος: Δεν πρέπει ποτέ να βάζετε μεταλλικά αντικείμενα στο φούρνο μικροκυμάτων
Αλήθεια: Μπορεί να είναι επικίνδυνο, αλλά όχι στο βαθμό που πιστεύεται. Ο κίνδυνος δεν εξαρτάται από το μέγεθος του αντικειμένου, αλλά από το σχήμα του. Κάτι με αιχμηρές άκρες μπορεί να προκαλέσει σπινθήρες, αλλά αντικείμενα με πιο στρογγυλές επιφάνειες- όπως ένα κουτάλι- δεν προκαλεί προβλήματα.

Μύθος: Το κινητό μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στον εγκέφαλο.
Αλήθεια: Παρά τους φόβους που εκφράστηκαν περισσότερο στα πρώτα χρόνια χρήσης των κινητών, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής έρευνα που να τα συνδέει με τον καρκίνο. Μετά από μελέτη 11 χρόνων στη Βρετανία, το συμπέρασμα των επιστημόνων ήταν ότι «παρά την εκτεταμένη έρευνα, δεν έχουμε βρει αποδείξεις για την ύπαρξη κινδύνου από τα ραδιοκύματα που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα», αν και οι ειδικοί καταλήγουν ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη του θέματος. 

Μύθος: Τα video game μεγαλώνουν κακά παιδιά
Αλήθεια: Αν και έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές για την κακή συμπεριφορά των παιδιών, η επιστήμη δεν έχει πειστεί. Χρησιμοποιώντας δεδομένα δεκαετίας, μία μελέτη του 2013 από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης έδειξε ότι η συνεχής χρήση video game δεν συνεπάγεται σημαντική αλλοίωση της συμπεριφοράς. Αντιθέτως, μία ξεχωριστή έρευνα συμπέρανε ότι τα παιδιά που παίζουν video game για λιγότερο από μία ώρα καθημερινά, είναι λίγο πιο χαρούμενα και προσαρμόζονται πιο εύκολα, σε σύγκριση με τους συνομήλικούς τους που δεν έχουν την ίδια συνήθεια.

Μύθος: Αν κάνετε αίτημα άρνησης, μπορείτε να εμποδίσετε το Facebook να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες σας
Αλήθεια: Πιθανότατα αυτό δεν μπορεί να σταθεί σε ένα πραγματικό δικαστήριο. Συμφωνώντας με τους όρους χρήσης του Facebook, παρότι τεχνικά σας ανήκουν οι φωτογραφίες, το μέσο έχει το δικαίωμα να τις χρησιμοποιήσει με πολλούς τρόπους, ανάλογα με το τι έχετε επιλέξει στις ρυθμίσεις απορρήτου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...